Nettisivujen suunnittelu, tekeminen ja julkaisu sekä muita ohjeita

Nettisivujen suunnittelu

Ennen nettisivujen tekemistä kannattaa käyttää aikaa sen huolelliseen suunnitteluun. Miksi nettisivut ja kenelle nettisivut on tarkoitettu? Tehdäänkö nettisivut yritykselle, yhdistykselle tai yhteisölle, vai onko nettisivuille jokin muunlainen tarkoitus? Yritysten ja muiden yhteisöjen nettisivujen tarkoitus on antaa yrityksen asiakkaille kaikki heidän tarvitsemansa tieto.

Yrityksen nettisivuille voidaan lisätä muunmuassa yhteystiedot, hinnasto, aukioloajat, ajankohtaisia ilmoituksia tai uutisia, tarkat tiedot palveluista tai tuotteista joita yritys tarjoaa, avoimet työpaikat tai vaikkapa verkkokauppa. Nettisivuille kannattaa lisätä kaikki mahdollinen, mitä sekä yrityksen vanhat että uudet asiakkaat haluavat yrityksestä tietää. Liian selkeät mainoksen kaltaiset kuvaukset on parempi jättää yrityksen nettisivuilta kokonaan pois. On kannattavampaa keskittyä kertomaan yrityksestä faktatietoa, kuten esimerkiksi mistä asti yritys on toiminut, mitä yritys tekee sekä kuinka monta asiakasta yrityksellä on. Yrityksen nettisivut tulee pitää aina ajantasalla, sillä päivittämättömät nettisivut antavat yrityksestä huonon kuvan.

Nettisivut voi tehdä myös muusta syystä kuin yritykselle, mutta ensiksi kannattaa pysähtyä miettimään olisiko sivuille tarvetta netissä ollenkaan. Jos haluaa kertoa itsestään ja harrastuksistaan muille netissä surffaajille, voi helpompaa olla blogin avaaminen kuin omien nettisivujen tekeminen.

Blogi onkin suosittu keino pitää ystävä- ja perhepiiri ajantasalla omista tekemisistään. Blogin katsominen ei vaadi rekisteröintiä kuten Facebook. Kaupallisiin tarkoituksiin luotavalla nettisivuilla kannattaa aina olla valmiiksi mietitty kohderyhmä, koska nettisivujen tarkoitus on jakaa informaatiota muita ihmisiä. Mielenkiintoinen aihe houkuttelee nettisivulle paljon kävijöitä, jotka tulevat takaisin lukemaan myös uusimpia artikkeleita.

Yritysten nettisivut ovat kohdennettuja yrityksen asiakkaille, helpottaen asiakkaita ostamaan yrityksen tuotteita tai palveluita. Yritykselle kannattaakin nykyään aina tehdä omat nettisivut, koska netti on mitä enenevissä määrin mahdollisen asiakkaan ensimmäinen ja näin ollen tärkein kontakti yritykseen.

Yksityisten ihmisten nettisivujen kohderyhmänä voivat olla esimerkiksi tietyn tv-sarjan fanit, jotka saavat nettisivuilta tietoa sarjan näyttelijöistä ja juonenkäänteistä. Nettisivut ovat myös oiva mahdollisuus tutustua muihin saman intressin omaaviin ihmisiin.

Foorumin avulla nettisivulle luodaan yhteisö, ja myöhemmin foorumi voi olla monelle suurin syy takaisin nettisivuille palaamiseen. Tiettyihin urheilulajeihin, kuten jalkapalloon ja jääkiekkoon kohdistuvilla keskustelupalstoilla onkin Suomessa jo kymmeniä tuhansia käyttäjiä.

Nettisivut voidaan julkaista myös kertomaan omia kokemuksia tietyistä tuotteista tai palveluista muille ihmisille. Ostoaikeissa oleva surffaaja voikin saada hyödyllisempää tietoa puolueettomalta sivulta, kuin tuotetta myyvän yrityksen nettisivulta.

Nettisivun tärkein ominaisuus on sen sisältö. Ennen nettisivujen julkaisemista tulisi sivuille keksiä tärkeää ja mielenkiintoista sisältöä. Nettisivun ulkoasu varsinkaan alussa ei ole läheskään niin tärkeää kuin sisältö. Kannattaakin keskittyä enemmän sisällön tuottamiseen kuin ulkoasun viimeistelyyn. Vierailijat kuitenkin tulevat nettisivulle lukemaan siellä olevaa materiaalia, eivät katsomaan sen ulkoasua ja logoa. Esimerkiksi käyttöohjeet ja erilaiset oppaat ovat hyödyllisiä muille surffaajille, kuten myös ravintola-, elokuva- tai muut tuotearvostelut. Kotisivujen sisällöstä pitää olla iloa tai hyötyä muille. Alkuun muutamakin sivu riittää, sillä sisältöä voi lisätä nettisivuille myöhemmin lisää.

Ennen nettisivujen tekemistä kannattaa googlettaa sen aiheeseen liittyvillä hakusanoilla. On erittäin todennäköistä, että samankaltaiset sivut löytyvät jo netistä. Jos jo olemassa olevalta nettisivulta puuttuu olennaista tietoa, tai jos niitä ei enää päivitetä, saattaa uusien nettisivujen tekeminen samasta aiheesta olla hyödyllistä. Mutta jos kyseinen nettisivu sisältää kaiken tarpeellisen informaation ja suositun keskustelupalstan, ei uuden nettisivun tekeminen välttämättä kannata.

Nettisivujen tekeminen

Nettisivut kirjoitetaan HTML-kielellä

HTML, eli HyperText Markup Language, on helposti opittava yksinkertainen ja avoimesti standardoitu nettisivujen kuvauskieli. HTML-kielen avulla nettisivuille voidaan normaalin tekstin lisäksi sisällyttää aiheeseen liittyviä kuvia sekä havainnollistavia taulukoita. HTML-kielen tärkein ominaisuus on kuitenkin mahdollisuus linkin lisäämiseen. Tämä tekee nettisivuilla navigoinnin huomattavasti helpommaksi. HTML on alunperin suunniteltu nettisivun rakenteen kuvaamiseen, eikä niinkään sen ulkoasun muokkaamiseen. Tätä varten on kehitetty CSS, jonka avulla nettisivun ulkoasu voidaan helpommin määritellä halutunlaiseksi.

PHP-kieltä käytetään dynaamisissa nettisivuissa

PHP on skriptikieli, jota käytetään enenevissä määrin varsinkin dynaamisissa nettisivuissa. PHP suoritetaan webhotellin palvelimella, eikä se näin ollen vaadi tukea vierailijan selaimelta. Aikaisempi ohjelmointikokemus edistää PHP:n nopeaa omaksumista. Se on joustava ja melko helppo kieli. Suurin osa nettisivuista, jotka hyödyntävät tietokantoja, käyttävät PHP:tä tietojen hakemiseen tietokannasta. Jotta ohjelmoiminen PHP-kielellä onnistuu, tulee webhotellissa olla sille tuki. Yleensä PHP-tuki on ilmoitettu selkeästi palveluntarjoajan nettisivuilla. Klikkaamalla palveluntarjoajaa webhotellien vertailussa, näet onko webhotellissa PHP-tuki. Palvelimen PHP-tuki voidaan tarkistaa helposti myös itse luomalla nettisivuille testi.php-tiedosto, joka sisältää koodipätkän:

<?php
echo “Onko webhotellissa PHP-tuki?”;
?>

Kun testi.php-tiedosto on siirretty webhotelliin, tulee tiedostoon ottaa yhteys selaimen kanssa, siirtymällä esimerkiksi osoitteeseen www.webhotellivertailu2.fi/testi.php. Tällöin nähdään onko webhotellissa PHP-tuki vai ei. Jos selain näyttää nettisivulla ainoastaan tekstin “Onko webhotellissa PHP-tuki?”, on webhotellin palvelimella PHP-tuki. Jos tukea ei ole, palvelin tarjoaa tiedostoa vierailijalle tallennettavaksi tai näyttää vierailijan selaimelle koko PHP-koodinpätkän. Webhotellin palvelimen PHP:n version yhteensopivuus nettisivulla käytetyn skriptin kanssa kannattaa tarkistaa myös.

Julkaisujärjestelmän kanssa nettisivut ilman kielten opiskelua

Nettisivujen julkaisujärjestelmien päällimmäisenä tarkoituksena on tehdä tekstin ja kuvien julkaiseminen nettiin mahdollisimman helpoksi. Uusien nettisivujen tekeminen, päivittäminen ja muokkaaminen onnistuu julkaisujärjestelmän avulla helposti, pelkällä Wordin käyttökokemuksella. Samoja nettisivuja voi kätevästi päivittää vaikka useampi henkilö, sillä julkaisujärjestelmä huolehtii nettisivun jokaisen sivun näyttävän yhtenevältä. Eri julkaisujärjestelmiä on useita, tämän hetken suosituimpia ovat ilmaiset julkaisujärjestelmät, kuten esimerkiksi Joomla ja Drupal, tai blogi-käyttöön WordPress. Lue lisää ilmaisen julkaisujärjestelmän valinnasta (Joomla, Drupal, WordPress, OS-Commerce, Zen Cart). Markkinoilla on tarjolla myös useita eri kotisivukoneita. Lue lisää kotisivukone-ohjeesta.

Julkaisujärjestelmä valittu, sitten ulkoasu

Nettisivun ulkoasun voi valita erittäin laajasta valikoimasta. Julkaisujärjestelmän sivupohjia eli templateja on netti pullollaan. Parhaimmat julkaisujärjestelmän nettisivupohjat ovat maksullisia, mutta ilmaisiakin on erittäin paljon. Maksullisetkin nettisivupohjat ovat tosi edullisia. Julkaisujärjestelmän nettisivupohjia ostaessa kannattaa ulkonäön sopivuuden lisäksi kiinnittää huomiota nettisivupohjan teossa käytettyihin tekniikoihin sekä erilaisten sivujen lukumäärään. Sivupohjan tekemiseen on voitu käyttää esimerkiksi Flashia, jolloin nettisivun muokkaamiseen tarvitaan siihen sopiva ohjelma ja taitoa ohjelman käyttämiseen. Osa sivupohjista sisältää usean samaan teemaan sopivan erinäköisen sivun, jolloin houkuttelevan nettisivun tekeminen on helpompaa.

Maksulliset sivupohjat on yleensä mahdollista lunastaa täysin omaksi itselleen, jolloin kukaan muu ei pysty sitä enää millään toisella nettisivulla käyttämään. Tällöin sivupohjan hinta on yleensä parin tonnin luokkaa. Jos toinen mahdollinen täysin saman ulkoasun omaava nettisivu ei haittaa, sivupohjan saa usein ostettua reippaasti alle satasella. Nettisivun tekeminen julkaisujärjestelmällä valmiista sivupohjasta on varsinkin pienyrityksille todella sopiva keino julkaista omat nettisivut nettiin. Eri julkaisujärjestelmiä on useita, joista suosituimmat ovat ilmaisia.

Nettisivujen teettäminen ammattilaisella

Nettisivujen teettämisen hinnat vaihtelevat laidasta laitaan. Edullisimpia nettisivuja ovat yleensä nettisivuja lisäansioikseen tai ammatikseen tekevän henkilön valmiista sivupohjasta julkaisujärjestelmällä tekemät nettisivut. Etuna julkaisujärjestelmällä itse tehtyihin nettisivuihin verrattuna on usein nettisivuja tekevän henkilön tai yrityksen graafinen osaaminen sekä hakukoneoptimointi- ja ohjelmointikieli-tietämys. Nettisivulla webdesign-ammattilaisen työn jäljen laatu näkyy yleensä logossa ja muissa kuvissa sekä nettisivun eri toiminnoissa, joista useaa nettisivulla vieraileva surffaaja pystyy käyttämään hyödykseen.

Suurimmalla osalla nettisivuja tekevällä henkilöllä tai yrityksellä on omalla nettisivullaan referensseinä muutamia yrityksiä, joille nettisivut ollaan toteutettu. Näitä katsomalla näkee minkälaisia nettisivuja kyseinen taho tekee. Tarjouspyyntö kannattaa lähettää mahdollisimman monelle eri nettisivujen tekijälle, koska samalla saa käsityksen yleisestä hintatasosta. Tarjouspyynnössä kannattaa kertoa mahdollisimman tarkasti minkälaisen nettisivun tekeminen on mielessä ja mitä ominaisuuksia nettisivuille tahdotaan. Hintavimmat nettisivut tehdään täysin räätälöitynä yrityksen imagoon sopiviksi. Kalliimpien nettisivujen tekemiseen saattaa liittyä useita palavereita jo ennen nettisivujen tekemisen aloittamista sekä ammattilaisvalokuvaajan käyntiä yrityksen toimistolla. Suurille yrityksille ja monelle verkossa toimivalle yritykselle nettisivujen tekemiseen sijoittaminen on pakollista ja kannattavaa.

Nettisivujen julkaisu

Palveluntarjoaja lähettää webhotellin oston jälkeen kaikki tarvittavat tiedot yhteyden muodostamiseen palvelimelle.Suosittuja palveluntarjoajia löydät webhotellien vertailu -sivultamme. Tärkeimpiä tietoja ovat webhotellin palvelimen osoite, käyttäjätunnus sekä salasana. Webhotellin tiedostojen siirtämiseen tarvitaan FTP-ohjelma. Suositeltuja avoimen lähdekoodin ilmaisohjelmia Windows-käyttöjärjestelmälle ovat muunmuassa FileZilla sekä WinSCP.

Kun FTP-ohjelma on ladattu ja asennettu koneelle jossa sivustoon liittyvät tiedostot ovat, on jäljellä enää tiedostojen siirto webhotelliin. Esimerkkinä käytämme FileZillaa tiedostojen siirtämiseen, ja palveluntarjoajana toimii kuvitteellinen webhotellivertailu2.fi. Webhotellin FTP-palvelimen osoite on ftp.webhotellivertailu2.fi, käyttäjätunnus on vertaa ja salasana on webhotelli.

Näkymä FileZillan avauduttua:
FileZilla FTP-ohjelma on kätevä työkalu tiedostojen siirtämiseen webhotellin palvelimelle nettisivuja varten. Kuvassa auki webhotelli-vertailu kansio. Palvelimen osoite-, käyttäjätunnus- ja salasana -kenttä ovat tyhjiä.

Host-kenttään syötetään palvelimen osoite eli ftp.webhotellivertailu2.fi, username-kenttään tulee käyttäjätunnus vertaa ja password-kenttään salasana webhotelli. Port-kenttä määrittelee webhotellin palvelimella avoinna olevan tiedonsiirto-portin numeron, oletuksena se on 21. Palveluntarjoaja ilmoittaa erikseen, jos portti on joku muu. Yhden nettisivun päivittämisessä ei samoja tietoja tarvitse syöttää joka kerta uudestaan FileZillan käynnistyessä. Server – Reconnect tai näppäinyhdistelmä Ctrl+R yhdistää sovelluksen muistissa olevaan viimeksi yhdistettyyn palvelimeen. Jos päivitettäviä nettisivuja on useita, kannattaa ne lisätä manuaalisesti FileZillaan käyttämällä Site Manageria. Site Managerin saa auki valitsemalla File – Site Manager, tai näppäinyhdistelmällä Ctrl+S. Servertype-kentäksi valitse FTP ja Logontype-kentäksi Normal. Lisää webhotellin palvelimen osoite, käyttäjätunnus sekä salasana ja valitse Connect. Voit lisätä luomasi yhteyden FileZillan kirjanmerkkeihin (bookmarks), jolloin yhteyden ottaminen palvelimelle onnistuu nopeasti. Voit vaihtoehtoisesti ottaa yhteyden webhotelliin myös Site Managerin kautta käyttämällä Connect-painiketta.

Näkymä FileZillassa yhteyden muodostuttua:
FileZilla FTP-ohjelma on kirjautunut webhotelli-vertailun nettisivun webhotelliin.

Local site -kenttä näyttää sen hetkisen sijainnin käyttäjän koneella, kun taas Remote site -kenttä näyttää auki olevan kansion webhotelli-palvelimella. Kansiosta toiseen liikkuminen onnistuu kirjoittamalla jompaan kumpaan kenttään halutun kansion tarkka osoite, tai helpommin tuplaklikkailemalla niiden alapuolella näkyvää kansiorakennetta. Tiedostoja ja kansioita pystyy kopioimaan webhotellin palvelimelle raahaamalla ne oman tietokoneen kansiorakenteesta palvelimen kansiorakenteeseen. On mahdollista myös maalata suuri määrä tiedostoja, ja siirtää ne yhdellä raahauksella palvelimelle. Siirto webhotelli-palvelimelta koti- tai työkoneelle onnistuu samalla tavalla, paitsi toisinpäin, eli oikeasta kansiorakenteesta vasempaan kansiorakenteeseen. Kannattaa huomioida, että kaikki palvelimeen siirretyt tiedostot eivät välttämättä näy netissä. Useasti pelkästään www- tai public_html -kansiossa olevat tiedostot julkaistaan palveluntarjoajan toimesta. Varmuuden asiaan ongelmatilanteessa saa parhaiten kysymällä siitä webhotelli-palveluntarjoajalta, elleivät he sitä sähköposteissansa tai kotisivuillansa tarpeeksi näkyvästi ilmoittaneet.

Nettisivun etusivu on normaalisti index.html, index.htm tai index.php. Tiedoston pääte riippuu hieman millä sovelluksella se on luotu, sekä siitä, onko nettisivun tekemiseen käytetty kehittyneempiä www-ohjelmointikieliä kuten PHP:tä. Kun webhotellin palvelimella olevasta www-kansiosta löytyy index-tiedosto, sivuston vierailijat pääsevät nettisivulle suoraan osoitteesta www.webhotellivertailu2.fi, ilman että heidän tarvitsee kirjoittaa tiedostonimeä osoitteen perään.

Osasta FTP-ohjelmia löytyy hyödyllinen synkronointi-ominaisuus, jonka avulla nettisivun päivittäminen on mahdollista automatisoida. FTP-sovelluksen synkronoidessa nettisivut automaattisesti, se tarkistaa muutamalla hiiren painalluksella mitkä koti- tai työkoneen tiedostoista on päivitetty webhotelli-palvelimella olevien tiedostojen jälkeen. Tarkistuksen jälkeen FTP-ohjelman synkronointi siirtää automaattisesti kaikki edellisen synkronisoinnin jälkeen päivitetyt tiedostot webhotellin palvelimelle.