Mitä postituslista tai mailing list tarkoittaa

postituslistaPostituslistat (mailing list) ovat jakelu- ja keskustelukanavia, jotka toimivat sähköpostin kautta. Lista on kokoelma nimiä ja osoitteita, jonka avulla materiaalin lähettäminen useille vastaanottajille onnistuu helposti ja nopeasti. Postituslistaa voidaan käyttää sisäiseen tiedotukseen, mutta se soveltuu heikosti mainosten tai yrityksen uutiskirjeiden välitykseen. Se voidaan konfiguroida myös keskustelulistaksi, jonka jäsenet voivat lähettää omia viestejään postituslistalle muiden jäsenten luettavaksi. Tämänkaltaista postituslistaa voidaan käyttää esimerkiksi yritysten sisäisessä viestinnässä.

Postituslista toimii käytännössä niin, että listan email-osoitteeseen lähetetään sähköposti, joka käsitellään automaattisesti ja lähetetään eteenpäin kaikille postituslistan käyttäjille. Sen keskeisenä etuna on nopeus, eli uusi viesti tulee saataville välittömästi jokaisen käyttäjän sähköpostiin, toisin kuin esimerkiksi yrityksen Intranet-sivustolle julkaistu uutinen. Lue myös mitä sähköpostilaatikko tai email-osoite tarkoittaa.

Mitä eroa on postituslistalla tai uutiskirjeohjelmalla?

Uutiskirjeiden ja mainosten lähettämiseen kannattaa käyttää aina ensisijaisesti erillistä uutiskirjeohjelmistoa. Henkilökohtaisen sähköpostin kautta kulkevan postituslistan avulla, mainosten lähettäminen voi helposti johtaa oman domainin päätymisen sähköpostipalveluiden mustille listoille, koska saman viestin massalähettäminen tulkitaan helposti roskapostittamiseksi. Erilliset uutiskirjeohjelmistot osaavat käsitellä viestien lähettämisen oikealla tavalla sekä tarjoavat myös paljon ominaisuuksia viestin koostamiseen, seurantaan sekä sähköpostiosoitteiden keruuseen.

Yksi erittäin fiksu uutiskirjeiden välittämiseen on mm. MailChimp, joka on yksi maailman suosituimmista uutiskirjeohjelmistoista. Sitä voi käyttää tiettyyn pisteeseen myös täysin veloituksetta. Kannattaa tutustua, tästä linkistä löydät lisätietoja.