Mitä hallintapaneeli, cPanel, Plesk, DirectAdmin tai Webmin tarkoittaa

Webhotellin hallinta tapahtuu yleensä palveluntarjoajan nettisivulla olevasta hallintapaneelista. Sen kautta voi hallinnoida muun muassa tietokantoja, sähköposteja ja nimipalvelimia eli DNS:ää. Hallintapaneelin avulla voidaan normaalisti myös päästä käsiksi oman nettisivun kävijätilastoihin, sekä hallinnoida esimerkiksi FTP-tilejä tai tarkastella käytetyn levytilan ja liikenteen määriä. Eri hallintapaneeleja on lukuisia, mutta yleisimmät ovat cPanel, Plesk, DirectAdmin sekä Webmin. Kaikilla palveluntarjoajilla ei ole käytössään hallintapaneelia.

cPanel

cPanelcPanel on UNIX-pohjainen webhotellien graafinen hallintapaneeli, joka tarjoaa käyttäjälle kaikki tarpeelliset työkalut helpottamaan ja yksinkertaistamaan nettisivun ylläpitämistä. cPanel-hallintapaneelista löytyy eri toiminnot administraattoreille, jälleenmyyjille sekä webhotelli-asiakkaille, joiden avulla asiakkaiden, nettisivujen sekä myös palvelimen ylläpitäminen on kätevämpää. cPaneliin pääsee käsiksi normaalin selaimen kautta palveluntarjoajan ilmoittaman osoitteen ja portin kautta. Vakioportti on 2082 ja SSL-suojattu portti on 2083.

Graafisen käyttöliittymän lisäksi cPanel-hallintapaneelia voidaan käyttää myös komentoriviltä tai API:n kautta. Tämä mahdollistaa palveluntarjoajalle mahdollisuuden luoda omille asiakkailleen täysin yksilöity hallintapaneeli. cPanel tukee CentOS, Red Hat Linux ja FreeBSD -käyttöjärjestelmiä. Tuettuja sovelluksia ovat Apache, PHP, Perl, MySQL, PostgreSQL sekä BIND. Sähköposti-ominaisuuksista cPanel tukee POP3, IMAP sekä SMTP -palveluja.

Plesk

Parallels PleskParallels Plesk -hallintapaneeli on kaupallinen työkalu, joka helpottaa webhotellien ylläpitämistä. Plesk mahdollistaa uusien nettisivujen konfiguroimisen, jälleenmyynti-tilien ja sähköpostilaatikoiden luomisen sekä DNS:n muokkaamisen. Kaikki tapahtuu hallintapaneelin graafisen verkko-käyttöliittymän kautta. Palvelimen administraattori voi myös luoda valmiita pohjia asiakkaita tai sivuja varten, joihin on määritelty valmiiksi tietyt asetukset. Parallels Plesk tukee Debian, Fedora, FreeBSD, Red Hat Linux, SUSE sekä Ubuntu -käyttöjärjestelmiä. Plesk-hallintapaneelin Windows-versio tukee Windows Server 2003 ja Windows Server 2008 -käyttöjärjestelmiä.

Plesk asentaa kustomoidut versiot, tai hallinnoi jo valmiiksi asennettuja MySQL- ja PostgreSQL-tietokantoja, Apache Tomcat Java sekä ColdFusion-palvelimia.

DirectAdmin

DirectAdminDirectAdmin on yksi helppokäyttöisimmistä hallintapaneeleista. Se on ohjelmoitu erittäin nopeaksi sekä vakaaksi. DirectAdmin-hallintapaneeli mahdollistaa sähköpostilaatikoiden, DNS:n, FTP:n, virhesivujen, domainien ja aliverkkotunnusten sekä käyttäjätilien hallinnoinnin. Sen kautta voidaan myös kätevästi tarkastaa nettisivun kävijätilastot. DirectAdminiin on sisällytetty oma järjestelmä myös jälleenmyyjille, ja siitä löytyy jopa hallintapaneeliin integroitu helpdesk-tikettijärjestelmä. DirectAdminin helppokäyttöisyys ja nopeus ovat tehneet siitä suositun hallintapaneelin. DirectAdmin tukee Red Hat Linux, Fedora, FreeBSD, Ubuntu sekä Debian -käyttöjärjestelmiä.

Webmin

webminWebmin on selainpohjainen hallintapaneeli, joka on tehty pääasiassa UNIX-pohjaisille käyttöjärjestelmille kuten Linux. Uusimmat versiot pyörivät myös Windows-käyttöjärjestelmissä. Webmin-hallintapaneelin avulla voidaan konfiguroida palvelimen käyttäjiä, levytiloja ja palveluja, sekä Apache-, PHP- ja MySQL-palvelimia. Webmin on tehty pääasiassa Perl-kielellä, ja se pyörii omana prosessinaan ja www-palvelimena. Webminin oletusportti on 10000, ja sitä voidaan käyttää myös SSL-suojattuna.