Mitä ohjelmointi, PHP, Perl tai Python tarkoittaa

Ohjelmointi tarkoittaa tietokoneelle annettavia toimintaohjeita. Erilaisia ohjelmointikieliä on lukuisia, mutta nettisivuja varten yleisiä ovat muun muassa Perl, Python sekä PHP.

PHP

phpPHP on tämän hetken käytetyin dynaamisten nettisivujen kieli. Se on komentosarjakieli, jonka koodi tulkitaan vasta kun ohjelmaa suoritetaan. Sitä voidaan käyttää usealla eri käyttöjärjestelmällä ja alustalla (UNIX, LINUX, Windows). Sitä käytetään yleisesti HTML-nettisivujen sisällä, esimerkiksi suorittamaan kysely MySQL-tietokantaan. Kun nettisivun käyttäjän selain lähettää pyynnön näyttää tietty sivu, palauttaa palvelin käyttäjälle valmiiksi suoritetun PHP-ohjelman, ilman että käyttäjä edes huomaa sitä. Esimerkiksi kun www.webhotellivertailu2.fi -sivustolla vieraileva käyttäjä klikkaa webhotelli vertailu tai dedikoitu palvelin ja virtuaalipalvelimet vertailu -linkkiä, ottaa sivusto PHP-kielen avulla yhteyden MySQL-tietokantaan ja esittää sieltä saamansa tiedot käyttäjälle. PHP-tiedostojen pääte on yleensä php.

Lähes kaikki suosituimmat julkaisujärjestelmät, kuten WordPress, Joomla ja Drupal, pohjautuvat PHP-ohjelmointikieleen. Myös useimmat webhotellipalvelut tukevat ensisijaisesti PHP-kieltä.

Python

Python on yksi helpoimmista ohjelmointikielistä. Se on monipuolinen ja sisältää yksinkertaisen ja havainnollisen tietorakenteen. Moni Pythonin piirteistä on lainattu Perl-kielestä, mutta se sisältää myös useita omalaatuisia ratkaisuja. Python-tiedostojen pääte on yleensä py.

Pythonista voi lukea lisää vaikkapa Python Suomi ry:n kotisivuilta: python.fi

Perl

Perl on erittäin monimuotoinen ohjelmointikieli, jonka oppiminen on suhteellisen helppoa. Siinä on paljon vaikutteita mm. C-kielestä. Perl on suosittu kieli varsinkin CGI-ohjelmissa. Perl-tiedostojen pääte on yleensä pl.

C

C on tärkein kaupallisten sovellusten ohjelmointikielistä. Se kehitettiin alunperin järjestelmäohjelmointiin ja nykyisin melkein kaikki järjestelmäalustat käyttävätkin sitä kielenään. Monet muut kielet pohjautuvat tai muistuttavat C-kieltä, vaikka ne toiminnaltaan ja käytöltään olisivatkin täysin erilaisia.