Mitä liikenne tai traffic tarkoittaa

liikenne, trafficLiikenne tarkoittaa nettisivun vierailijoiden lataamien tiedostojen ja kuvien määrää kerrottuna niiden koolla. Lataaminen tässä yhteydessä tarkoittaa esimerkiksi kuvan, vaikkapa yrityksen logon, latautumista vierailijan selaimeen. Eli jos yksi vierailija käy läpi nettisivun koko sisällön, hän kuluttaa saman verran liikennettä kuin nettisivu vie levytilaa palvelimella. Suurin osa vierailijoista ei kuitenkaan käy läpi kaikkea sisältöä, vaan pelkästään murto-osan siitä. Sivuston luonteesta riippuen on mahdollista ennustaa kuinka paljon liikennettä se tarvitsee. Sivun ollessa uusi liikennemäärät eivät yleensä ole hirveän suuria, joten siihen ei tarvitse kiinnittää webhotelleja tai palvelimia verrattaessa niin paljon huomiota kuin esimerkiksi hintaan ja tarvittaviin ominaisuuksiin. Yleensä liikennettä on myös mahdollista ostaa lisää, tai päivittää webhotelli parempaan samalla palveluntarjoajalla.

Jos olet rakentamassa ensimmäistä nettisivuasi, eikä sinulla ole aavistustakaan kuinka paljon liikennettä tarvitset, suosittelemme sinua aloittamaan perus webhotellilla, katsoen enemmän hintaa ja muita ominaisuuksia kuin liikennettä. Nettisivun siirtäminen tai webhotellin päivittäminen on yleensä erittäin helppo ja nopea toimenpide. Suosittelemme hosting-palveluntarjoajaa, joka tarjoaa perusteellisia tilastoraportteja ja mahdollisuutta seurata sivustosi liikennettä ja toimintaa säännöllisesti.

Liikenne sekoitetaan välillä kaistanleveyteen, joka tarkoittaa tiedostonsiirto-nopeutta, eli kuinka nopeasti vierailija pystyy lataamaan tiedoston nettisivulta, varsinkin jos samaa tiedostoa lataa moni muu vierailija samaan aikaan. Lue myös mitä tarkoittaa kaistanleveys, bandwidth tai Mbps.

Mitä liikennöintiraja ja suositeltava liikennöinti tarkoittavat?

Liikennöintiraja tarkoittaa arvoa, kuinka paljon liikennettä palvelusi sallii, ennen kuin se sulkeutuu. Useimmat webhotellit sisältävät tietyn määrän sallittua liikennöintiä, jonka jälkeen palvelua tulee päivittää isommaksi, että sivusto taas näkyy ja toimii.

Suositeltava liikennöinti ei usein ole sama asia kuin absoluuttinen ns. kova raja, vaan usein tarkoitettu informatiiviseksi raja-arvoksi, jonka ylittymisen jälkeen kannattaa varautua ongelmiin palvelussa.