Mitä verkkoyhteys, kaistanleveys tai bandwidth tarkoittaa

Bandwidth on suomeksi kaistanleveys. Vertailussa yhteydellä tarkoitetaan kaistanleveyttä, eli datamäärää, joka voidaan siirtää verkkoyhteydellä sekunnissa. Nopeus ilmoitetaan megabiteissä (Mbps) tai gigabiteissä (Gbps). Yksi tavu vastaa kahdeksaa bittiä, eli 100 Mbps:n verkkoyhteys pystyy siirtämään maksimissaan 12,5 MB/s. Kaistanleveys on kuitenkin suurin mahdollinen nopeus, eikä sitä usein pystytä hyödyntämään täysin. Verkkoyhteyden nopeuteen vaikuttavat kaistanleveyden lisäksi palvelimen ja dataa siirtävän tai vastaanottavan tietokoneen sijainti sekä kaikki niiden välillä olevat verkkolaitteet ja yhteydet.

Liikenne

Liikenne tarkoittaa siirretyn tiedon suurinta sallittua määrää kuukaudessa. Palveluntarjoajalta kannattaa varmistaa minkä he laskevat kulutetuksi liikenteeksi, sillä osa palveluntarjoajista laskee liikenteeksi pelkästään ulospäin suuntautuvan liikenteen. On suositeltavaa, että hosting-palveluntarjoaja tarjoaa mahdollisuutta reaaliaikaiseen liikennemäärän valvomiseen, sekä mahdollisuutta lisäliikenteen ostoon.

Vasteaika

Vasteaika tarkoittaa aikaa, joka kestää toimenpiteen etenemisellä tietokoneen ja palvelimen välillä. Vasteaika mitataan millisekunneissa. Vasteajan oman tietokoneen ja palvelimen välillä voi selvittää pingaamalla palvelinta. Varsinkin pelipalvelimelle vasteaika on erittäin tärkeä. Noin 50ms tai alle on pelipalvelimelle sopiva vasteaika. Suomen ulkopuolelta esimerkiksi Ranskan ja Saksan yhteydet ovat olleet hyviä.

Yhteystyyppi

Yhteys on joko dedikoitu täysin palvelimen omaan käyttöön tai sitten se on jaettu muiden palvelimien kanssa. Jälkimmäisessä tapauksessa muiden käyttäjien palvelinten vaikutus verkkoyhteyden nopeuteen on suuri. Verkkoyhteys voi olla ajoittain jopa hidas.