Mitä palvelintyyppi, eli virtuaalipalvelin tai dedikoitu palvelin tarkoittaa

Palvelintyyppejä on kaksi erilaista. Dedikoitu palvelin ja virtuaalipalvelin.

Fyysisiä dedikoituja servereitä.

Dedikoitu palvelin

Dedikoitu palvelin on täysin oma fyysinen palvelin, jonka käyttäjä vuokraa hosting-palveluntarjoajalta. Sen vuokrahintaan sisältyy tarkasti valvottu palvelinsali, nopea Internet-yhteys, palvelimen ja muiden tarvittavien laitteiden käyttämä sähkö sekä palvelimen käyttämä rauta. Palvelimen kaikki resurssit ovat vapaasti vuokraajan käytettävissä. Normaalisti käyttäjä saa lisäksi itse valita käyttöjärjestelmän, mutta osa palveluntarjoajista tarjoaa vain yhtä tai kahta käyttöjärjestelmää asennettavaksi palvelimelle. Riippuen hosting-palveluntarjoajasta ja palvelimesta, saattaa tarjottu tuki palvelimelle vaihdella suuresti. Suurin osa dedikoiduista palvelimista on niin sanotusti ”unmanaged”, eli käyttäjän pitää huolehtia palvelimen ylläpidosta itse. Osa palveluntarjoajista auttaa ilmaiseksi ongelmissa, mutta tuen taso vaihtelee paljon. On myös ”managed” dedikoituja palvelimia, joita hosting-palveluntarjoaja ylläpitää tiettyyn rajaan asti, päivittäen esimerkiksi yleisimpiä sovelluksia ja käyttöjärjestelmää. Tämänkaltaisten palvelimien hinta on paljon suurempi. Dedikoidun palvelimen valinnassa kannattaa ottaa huomioon palveluntarjoajan tarjoamat ilmaiset ja maksulliset palvelut, kuten esimerkiksi palvelimen etäuudelleenkäynnistys sen kaatuessa, käsiksi pääseminen palvelimeen sen ollessa pois Internet-verkosta, palvelimen uudelleenasennus ja käyttöjärjestelmän vaihtaminen, ylimääräiset IP-osoitteet sekä varmuuskopiointi.

Palveluntarjoaja on aina vastuussa palvelimen raudasta. Tässäkin asiassa tuen laatu vaihtelee. Sopimusehdot kannattaa tarkastaa erityisen tarkasti juuri rautavikojen osalta. Kuinka nopeasti vikaan reagoidaan ja sitä aletaan tutkia? Kuinka nopeasti viallinen osa vaihdetaan? Kuinka paljon hyvitystä käyttäjä saa, jos palveluntarjoaja ei noudata lupauksiaan? Turvallisuudesta itse palvelimella huolehtii käyttäjä, mutta hosting-palveluntarjoajat monitoroivat ja suojaavat verkkoansa tarkasti skannausten ja murtautumisyritysten varalta.

Virtuaalipalvelin

Virtuaalipalvelin on dedikoituun palvelimeen verrattuna tehottomampi, sillä se on dedikoidun palvelimen sisään luotu palvelin. Niitä voi olla useita yhdessä palvelimessa, ja jokaiselle virtuaalipalvelimelle voidaan valita täysin oma käyttöjärjestelmä. Virtuaalipalvelimet jakavat koneen resurssit keskenään. Yleensä jokaiselle virtuaalipalvelimelle on määritelty tietty määrä muistia ja levytilaa pelkästään kyseisen palvelimen käyttöön. Jos resursseja on vapaana palvelimella, saattaa virtuaalipalvelimella olla mahdollisuus käyttää niitä tarpeen tullessa. Tämä käytäntö on tapauskohtaista ja kannattaa tarkastaa hosting-palveluntarjoajalta. Virtuaalipalvelimen suurin haitta verrattuna dedikoituun palvelimeen on tietoturva. Murtautuja saattaa päästä käsiksi palvelimelle toisen käyttäjän virtuaalipalvelimen kautta. Siirry dedikoitu palvelin ja virtuaalipalvelimet vertailuun.