Mitä levytila tarkoittaa

levytilaJokaisella webhotellilla on tietty määrä levytilaa, jonne käyttäjä voi siirtää kaikki kotisivujen tiedostot jotka muodostavat nettisivu-kokonaisuuden – HTML-tiedostot, skriptit, grafiikat sekä muun multimediasisällön. Monissa palveluissa, myös sähköpostilaatikot käyttävät samaa levytilaa tiedostojen kanssa.

Yleisesti ottaen mitä kalliimpi webhotelli on, sitä enemmän levytilaa ja liikennettä käyttäjällä on mahdollisuus hyödyntää. Pienet HTML muotoiset kotisivut eivät yleensä vaadi montaa megatavua levytilaa. Julkaisujärjestelmät, kuten WordPress, Joomla, Drupa, vievät lähtökohtaisesti hieman enemmän levytilaa. Julkaisujärjestelmillä tehtyjen kotisivujen hallinnasta on myös huomattavasti helpompi lisätä sivustolle enemmän sisältöä, jolloin webhotellin levytilan tarve todennäköisesti myös kasvaa käytön yhteydessä.

Levytilan tarve kasvaa siis mitä enemmän sisältöä sivustolla on. Nettisivulla olevat kuvat, ladattavat tiedostot, musiikki ja videot tarvitsevat paljon levytilaa. Tyypillinen kolmen minuutin MP3-tiedosto on kooltaan noin kolme megatavua ja erittäin huonolaatuinen lyhyt video on yhtä iso.

Sähköpostit ja levytila

Myös sähköpostit voivat viedä runsaasti levytilaa, ellet konfiguroi sähköposti-ohjelmaasi hakemaan viestejä omalle koneellesi POP3 protokollalla ja poistamaan ne samalla palvelimelta. Kannattaakin tarkastaa sivustoon liittyvien sähköpostilaatikoiden inboxit roskapostien varalta vähintään kerran viikossa. Nyrkkisääntönä tilantarpeeseen voidaan sanoa, että tarvittava levytila kannattaa kertoa kahdella, jotta sivuston kasvaminen onnistuu mahdollisimman kätevästi tulevaisuudessa. Levytila on nykyään edullista, eikä se vaikuta webhotellin hintaan paljoa.

Mitä tapahtuu jos käytän liian paljon levytilaa?

Jokaisella hosting-palveluntarjoajalla on omat toimintatapansa, mutta joskus käyttäjää saatetaan veloittaa ylimenevästä levytilan määrästä. Usein sen hinta on vielä huomattavasti korkeampi kuin levytilan hinta tavallisesti, joten on tärkeää pitää silmällä kuinka paljon sinulla on levytilaa jäljellä.

Osa palveluntarjoajista on estänyt käyttäjää ylittämästä hänelle määriteltyä levytilaa, joten tätä vaaraa ei ole. Linux pohjaisissa webhotelleissa, levytilan ylitys yleensä estää uusien tietojen kirjoituksen levytilaan. Tällöin käyttäjältä saattaa mennä hukkaan esimerkiksi sähköposteja, koska uusia viestejä ei voida tallentaa levytilaan. Myös erilaisten tietojen tallennus kotisivuilla saattaa epäonnistua. Levytilan lähestyessä suurinta sallittua määrää voidaan yleispätevänä toimintatapana pitää, että joko ostat lisää tilaa, poistat tiedostoja tai päivität webhotellisi tilavampaan ja kalliimpaan.

Miten voin nähdä kuinka paljon tilaa käytän?

Useimmissa webhotelli-paketeissa on ohjauspaneeli jonka avulla voit tehdä muutoksia tilillesi. Nämä ohjauspaneelit yleensä kertovat kuinka paljon levytilaa on vielä jäljellä. Jos webhotellissasi ei ole ohjauspaneelia, voit tarkastaa käytetyn levytilan esimerkiksi FTP-sovelluksen avulla niinkuin normaalisti katsoisit kansion koon omalta tietokoneeltasi. Voit myös siirtää kansion omalle koneellesi ja tarkistaa kuinka paljon levytilaa se vie. Siirto kannattaa muutenkin tehdä, jotta sinulla on varmuuskopio sivustostasi turvallisesti omalla koneellasi. Lue myös mitä tarkoittaa kovalevy, kovo, kiintolevy tai hdd.