Mitä kovalevy, kiintolevy, kovo tai hdd tarkoittaa

Kovalevy

Kovalevy on palvelimen massamuisti, jonne kaikki ohjelmat ja tiedostot tallennetaan. Sen määrä ilmoitetaan gigatavuissa (Gt, GB) tai teratavuissa (Tt, TB). Yksi teratavu vastaa tuhatta gigatavua. Kapasiteetin tarpeen määrittelee täysin palvelimen käyttötarkoitus. Kovalevyn levytilan tilavuuden lisäksi tärkeää on tietää sen kierrosnopeus (RPM), joka on yleensä 7200 – 15000. Mitä suurempi kovalevyn kierrosnopeus on, sitä nopeammin se suorittaa sille annetut toimenpiteet. Tämän hetken nopein kovalevytyyppi on SSD. Muita yleisiä ovat SATA2 ja SCSI:n kehittyneempi versio SAS. Suuren hintansa vuoksi SSD-kovalevyjen kapasiteetti on paljon vähäisempi verrattuna muihin vaihtoehtoihin. Nopeaa kovalevyä suositellaan varsinkin tietokantojen ajamiseen.

RAID

Redundant Array of Independent Disks eli RAID on tekniikka jonka avulla palvelimien vikasietoisuutta sekä suorituskykyä parannetaan käyttäen useita eri kiintolevyjä yhdistettynä yhdeksi loogiseksi levyksi. Eri RAID-tekniikoita:

RAID0: Data tallentuu tasaisesti kaikille kovalevyille. Levytila pysyy samana, mutta yhden kovalevyn rikkoutuessa kaikki data menetetään. Luku- ja kirjoitusnopeus lisääntyy mitä enemmän kovalevyjä on.

RAID1: Data tallentuu kahdelle tai useammalle kovalevylle. Levytila vähenee puolella, mutta toisen kovalevyn rikkoutuessa kaikki data on vielä tallella. Vikasietoisuuden lisäksi lukunopeus kaksinkertaistuu.

RAID5: Soveltuu kolmelle tai useammalle kovalevylle. Levytila vähenee yhden kovalevyn verran, mutta yhden kovalevyn rikkoutuessa kaikki data on vielä tallella. Luku- ja kirjoitusnopeus lisääntyy, mutta tekniikka käyttää enemmän prosessoritehoa.

Lue myös mitä levytila tarkoittaa.