Ilmaisen julkaisujärjestelmän valinta (Joomla, Drupal, WordPress, OS-Commerce, Zen Cart)

Ilmaisten julkaisujärjestelmien logot Joomla, Spip, Dotclear, OS-Commerce, Zen Cart, Drupal, WordPress, Zope

Julkaisujärjestelmän valinta

Julkaisujärjestelmäksi voidaan valita valmis sovellusratkaisu tai räätälöity järjestelmä. Julkaisujärjestelmäksi voidaan kehittää myös oma järjestelmä, jolloin siihen voidaan integroida kaikki tarpeelliset ominaisuudet. Markkinoilla on kuitenkin tällä hetkellä satoja julkaisujärjestelmiä, joista useimmat ovat ilmaisia avoimen lähdekoodin järjestelmiä. Ennen julkaisujärjestelmän valintaa on suositeltavaa suunnitella kehitteillä oleva nettisivu mahdollisimman valmiiksi. Julkaisujärjestelmän valinta on paljon helpompaa, kun tiedetään mitä ominaisuuksia järjestelmältä halutaan. Erilaisille nettisivuille soveltuvat täysin erilaiset julkaisujärjestelmät, ja suuri osa markkinoilla olevista julkaisujärjestelmistä onkin kehitetty soveltumaan juuri tietyn toimialan tarpeisiin. Kaikkien webhotellien ominaisuuksiin ei kuulu julkaisujärjestelmien käyttömahdollisuutta, vaan asia kannattaa varmistaa palveluntarjoajan sivuilta tai kysymällä. Osa tarjoaa myös maksullisia kotisivukoneita. Suosituimmat julkaisujärjestelmät ovat Joomla, Drupal, WordPress, OS-Commerce, Zen Cart sekä Zope.

Joomla

Joomla on avoimen lähdekoodin ilmainen julkaisujärjestelmä, jonka avulla nettisivujen luominen ja päivittyminen onnistuu mahdollisimman helposti. Joomlan julkaisujärjestelmän hallinnoinnin käyttöliittymään mennään selaimen kautta, kuten mille tahansa muulle nettisivulle. Kätevän järjestelmän kautta onnistuu uusien sivujen luominen sekä tekstin ja kuvien lisääminen. Joomla-julkaisujärjestelmän tiedot tallennetaan MySQL-tietokantaan, joten se vaatii toimiakseen Apachen, MySQL:n sekä PHP:n. Joomlan avulla nettisivun päivitys voidaan hajauttaa usealle eri henkilölle, antaen heille päivitysoikeudet hallintapaneelissa. Lisäksi Joomlassa on välimuistin puskurointi, valmis RSS-syöte, sekä mahdollisuus luoda sivuista PDF-tiedostoja. Joomlan mukana tulevien ominaisuuksien lisäksi suosittujen julkaisujärjestelmien tapaan Joomlaan voidaan lisätä maksullisia sekä ilmaisia lisäosia, kuten esimerkiksi foorumi, verkkokauppa ja uutiskirjeet. Joomla ei aseta rajoituksia julkaistavien sivujen määrälle.

Drupal

Drupal on helppokäyttöinen ja ilmainen julkaisujärjestelmä, joka perustuu avoimeen lähdekoodiin. Drupal luotiin alunperin foorumi-järjestelmäksi, mutta se on kehittynyt toimivaksi ratkaisuksi niin CMF-järjestelmäksi, blogi-järjestelmäksi kuin myös sisällönhallinta-järjestelmäksi. Drupal-julkaisujärjestelmä on erittäin skaalautuva, ja sitä voidaankin laajentaa modulaarisesti. Suosionsa ansiosta Drupaliin on saatavilla useita eri laajennoksia, kuten verkkokauppoja, kuvagallerioita sekä erilaisia työn ja projektien hallinta-järjestelmiä. Drupalin suosiosta kertoo paljon myös se, että Drupal-aiheisia kirjoja on julkaistu maailmalla jo yli 50 kappaletta. Drupal-julkaisujärjestelmä tunnetaan lisäksi sen tietoturvasta ja hakukone-optimoinnista. Drupalia käyttää muun muassa Yle ja Suomi24.

WordPress

WordPress on lähinnä blogien luomiseen ja päivittämiseen kehitetty julkaisujärjestelmä. Myös WordPress perustuu avoimeen lähdekoodiin ja on täysin ilmainen. WordPress-julkaisujärjestelmä tallentaa kaikki tiedot MySQL-tietokantaan, joten sitä käyttävällä palvelimella tulee olla MySQL sekä PHP asennettuna. Drupalin perusominaisuuksiin kuuluu kätevä linkkien hallinta ja hakukone-optimoitu URL-rakenne. Lisäksi Drupalin avulla tekstin oikoluku onnistuu helposti, ja siihen voidaan lisätä erilaisia lisäosia, kuten verkkokauppa. Lisäosia ei ole saatavilla niin paljon kuin Joomlalle ja Drupalille, mutta blogi-ominaisuuksiltaan WordPress on yksi tämän hetken parhaista. WordPress-julkaisujärjestelmän uusin versio 3 julkaistiin 2010 kesäkuussa, joka mahdollistaa useiden eri blogien ylläpidon samasta WordPressistä.

OS-Commerce

OS-Commerce on avoimen lähdekoodin ilmainen verkkokauppa- ja kaupan hallinta -julkaisujärjestelmä. OS-Commerce vaatii toimiakseen MySQL:n ja PHP:n. OS-Commerce on erittäin monipuolinen verkkokauppa-julkaisujärjestelmä, ja se sisältääkin tuen eri kielille, eri valuutoille ja eri maiden maksutavoille. Myös Suomi on hyvin tuettuna laajan yhteisön toimesta. OS-Commerce julkaisujärjestelmän hallinta onnistuu kätevästi ja helposti selain-pohjaisen käyttöliittymän avulla. OS-Commerce on täysin muokattavissa, ja sen kanssa voidaan ylläpitää myös verkkokauppaa, joka myy pelkästään ladattavia tuotteita, kuten esimerkiksi mp3-musiikkia. Lisäksi OS-Commercessa on valmis tuki turvalliselle kaupankäynnille ja SSL-sertifikaateille. OS-Commercessa ei ole valmista tukea eri ulkoasuille, mutta niiden lisääminen ja muokkaaminen onnistuu kyllä.

Zen Cart

Myös Zen Cart on avoimen lähdekoodin ilmainen verkkokauppa-julkaisujärjestelmä kuten OS-Commerce. Zen Cart pohjautuukin alunperin OS-Commerceen, mutta siitä tuli täysin itsenäinen projekti vuonna 2003. Suurimmat eroavaisuudet Zen Cartin ja OS-Commercen välillä ovat ulkoasun muokkaus, joka on toteutettu Zen Cartissa helpommaksi, sekä lahjakuponki-järjestelmä.

Yhteenveto

Julkaisujärjestelmän valinta riippuu täysin nettisivun tarpeista. Verkkokaupaksi suositeltava valinta on OS-Commerce tai Zen Cart, blogiksi WordPress, ja muussa tapauksessa Joomla tai Drupal. Valinnassa tulee ottaa huomioon valmiit sivupohjat nettisivun ulkoasua varten, sekä julkaisujärjestelmän ja sivupohjan helppo muokattavuus itselleen sopivaksi. Jokaiseen suosituimpaan julkaisujärjestelmään löytyy kattavasti ohjeita ja erilaisia lisäosia.