Mitä SSH tarkoittaa

SSH (Secure SHell) on suojattuun kahden tietokoneen väliseen yhteyteen kehitetty protokolla. Sitä käytetään yleisesti etäyhteyden ottamiseen palvelimelle. Se korvasi salaamattoman Telnet-protokollan, joka lähetti käyttäjätunnukset ja salasanat suojaamattomasti, jolloin kuka tahansa pystyi matkan varrella lukemaan ne saaden näin ollen pääsyn palvelimelle. Myös tiedostojen siirto tietokoneelta palvelimelle voidaan salata SSH:n avulla. Normaali tiedonsiirtoon käytetty protokolla FTP on salaamaton, joskin myös FTP-yhteyttä voi käyttää salattuna. Salatun FTP-yhteyden käyttö kuitenkin on erittäin hidasta, koska palvelin varmistaa luotetun yhteyden jokaisen siirrettävän tiedoston yhteydessä.

Webhotelli SSH-yhteydellä?

Monet palveluntarjoajat tarjoavat myös SSH-yhteyden webhotellin käyttöä varten. SSH-yhteyden käyttö voi usein helpottaa ja nopeuttaa kotisivujen siirtoa, hallinnointia ja päivityksiä webhotellissa.

UNIX-pohjaisissa käyttöjärjestelmissä kuten Linux SSH-asiakasohjelma on aina valmiiksi asennettuna. Windows-käyttäjille suositeltava SSH-asiakasohjelma on PuTTY. Se ei vaadi asennusta ja on ilmainen. Sen voi ladata osoitteesta http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/download.html. SSH:n oletusportti on 22.

Webhotellivertailussamme on huomioitu myös SSH-yhteyden käyttömahdollisuus eri palveluntarjoajien vertailussa ja listauksissa.