Mitä käyttöjärjestelmä, OS, Linux, UNIX tai BSD tarkoittaa

OS - Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmä on tietokoneen ohjelmisto joka hallinnoi eri ohjelmien tapaa käyttää koneen laitteistoa. Käyttöjärjestelmä löytyy lähes mistä tahansa laitteesta joka sisältää tietokoneen – matkapuhelimista ja pelikonsoleista aina normaaleihin tietokoneisiin. Käyttöjärjestelmä voidaan jakaa moneen eri osaan, mutta yksi tärkeimmistä osista on sen ydin (kernel), joka ohjaa alemman tason prosesseja. Se valvoo esimerkiksi muistia, näyttöä, hiirtä, sekä missä järjestyksessä prosessit toteutetataan.

Linux

Linux-käyttöjärjestelmä perustuu avoimeen lähdekoodiin, joten kuka tahansa voi lukea ja muokata sen koodia. Tämän vuoksi se on levinnyt laajalle ja löytyy valtavasta valikoimasta erilaista elektroniikkaa. Sen osuus myös henkilökohtaisisista tietokoneista kasvaa jatkuvasti ja sitä käyttää kymmenen maailman tehokkainta tietokonetta. Linux on hosting-palveluntarjoajien yleisin käyttöjärjestelmä vakautensa, hallittavuutensa ja turvallisuutensa ansiosta. Se sopii mainiosti webhotellien ylläpitämiseen.

Unix ja *BSD

Unix on samankaltainen käyttöjärjestelmä kuin Linux. Se on yleisesti ottaen turvallisempi, mutta sen hallinnointi on vaikeampaa. Lisäksi sen tuki sovelluksille ei yllä Linuxin tasolle. Yleisin Unix-pohjainen hosting-käyttöjärjestelmä on FreeBSD. Webhotelli-palvelimen alustana Linux on yleisin käyttöjärjestelmä.

Microsoft Windows

Microsoft Windows tunnetaan varsinkin kotitietokoneiden käyttöjärjestelmänä. Sitä käytetään paljon myös palvelimissa, koska se on monelle entuudestaan tuttu käyttöjärjestelmä. Microsoft Windows on hyvin tuettu ja dokumentoitu, mutta sen lisenssit ovat erittäin kalliita. Microsoft Windows on ainoa käyttöjärjestelmä, joka tukee Access-tietokantoja.

Yhteenveto

Webhotelli kannattaa valita tarvitsemiensa ominaisuuksien perusteella tuijottamatta liikaa käyttöjärjestelmään. Turvallisuuden kannalta tärkein asia on palvelinta ylläpitävä taho, ei käyttöjärjestelmä. Selvästi suurin osa palveluntarjoajista ajaa järjestelmiään Linux-käyttöjärjestelmällä. Linux ja sen sovellukset ovat suuremmalta osin ilmaisia, ja se vaikuttaa myös webhotellin hintaan.

Palvelimen käyttöjärjestelmä kannattaa valita käyttötarkoituksen, tarvittavien sovellusten, tietotaidon sekä oppimishalukkuuden perusteella. Yleisesti ottaen suositeltavampi on Linux.