Mikä on alidomain tai aliverkkotunnus?

alidomain
Alidomain tai aliverkkotunnus on varsinaisen verkkotunnuksen, kuten webhotellivertailu2.fi alle luotu oma irrallinen osionsa, kuten vaikkapa kauppa.webhotellivertailu2.fi. Yleisin alidomain on www, jota käytetään usein verkkotunnukseen liitetyn kotisivujen osoitteena. Usein kotisivuja käytetään myös ilman aliverkkotunnusta tai www etuliitettä.

Usein aliverkkotunnusta hyödynnetään silloin, kun verkkotunnuksen alle tarvitaan useita erilaisia sovelluksia, kuten vaikkapa verkkokaupan lisäksi myös blogi tai keskustelufoorumi. Tai vaikkapa sisäisiä CRM järjestelmiä tai extranet-osioita. Yrityksellä voi olla myös useita eri toimialoja tai pisteitä, joiden omat sivustot halutaan erottaa toisistaan aliverkkotunnusten avulla.

Aliverkkotunnus on huomattavasti helpommin hyödynnettävissä kuin esimerkiksi kansiorakenteen avulla luotava osio (esim. webhotellivertailu2.fi/kauppa). Aliverkkotunnuksen voi ohjata domainin DNS-hallinnasta myös erilliseen kotisivutilaan tai palvelimelle, kuin missä varsinaisen verkkotunnuksen sivusto ja ohjelmisto sijaitsisi.

Aliverkkotunnus on myös teknisesti parempi ratkaisu, koska suoraan pääverkkotunnuksen alikansioon asennettu ohjelmisto saattaa vaikuttaa myös pääverkkotunnuksen julkaisujärjestelmän selkokielisten url-ohjausten toimintaan.

Palvelun kansiorakenteessa alidomain kuitenkin usein näytetään varsinaisen verkkotunnuksen juuresta löytyvänä alihakemistona.

Alidomainin ja rinnakkaisdomainin ero

Alidomain ja rinnakkaisdomain ovat eri asioita. Rinnakkaisdomain on eri verkkotunnus eli toinen domain, joka on liitetty samaan tilaan varsinaisen, niin sanotun pääverkkotunnuksen kanssa.

Alidomainit webhotellissa

Useimmat webhotellit sisältävät mahdollisuuden luoda alidomaineja vapaasti webhotellin hallintapaneelin kautta.

Joissain webhotellipalveluissa voi kuitenkin olla estettynä tai rajoitettuna alidomainien käyttö. Ennen webhotellin hankkimista, kannattaa ottaa huomioon tarvitsetko mahdollisesti aliverkkotunnuksia, ja mahdollistaako valitsemasi webhotellipalvelu aliverkkotunnusten käytön.

Esimerkiksi webhotellivertailun voittaneessa Zonerin webhotellissa alidomainin luominen onnistuu helposti. Katso ohjevideo!

Tutustu webhotellipalveluiden tarjoajiin webhotellivertailustamme.