Webhotellin vaihtaminen

Webhotellin vaihtaminen saattaa joskus tulla ajankohtaiseksi ja tässä ohjeessa on käsitelty yleisimpiä syitä sekä toimenpiteitä webhotellin vaihtoon.

Yleisimmät syyt webhotellin vaihtoon:

  • Vanha webhotellin palveluntarjoaja lopettaa toimintansa.
    Viimeaikoina mm. teleoperaattorit ovat ajaneet webhotellipalveluitaan alas ja esimerkiksi Saunalahti lopetti kaikki webhotellipalvelut 2014 lopulla.
  • Nykyinen webhotelli on jatkuvasti saavuttamattomissa.
    Jos nykyinen webhotelli pätkii ja takkuua, on korkea aika vaihtaa toimivaan palveluun. Huomioithan, että vaikka kotisivusi ovat alhaalla, ei se välttämättä tarkoita, että vika olisi itse webhotellipalvelussa, joten omien kotisivujen toimivuus kannattaa myös varmistaa.
  • Webhotellin vaihtaminen palvelinresurssien takia.
    Eri palveluntarjoajilla on erilaisia palvelinohjelmistoja sekä määrityksiä. Kaikki ohjelmistot eivät siis toimi kaikilla palveluntarjoajilla.
  • Vaihtaminen nopeampaan webhotelliin.
    Webhotellin nopeudella on suuri merkitys kotisivujen avautumisnopeuteen. Katso nopeimmat webhotellit vertailustamme.

Kuinka webhotellin vaihto tapahtuu?

Webhotellin vaihto onnistuu seuraavan ohjeen avulla:

1. Tilaa uusi webhotelli

Tarvitset alkuun tilauksen uudesta webhotellista. Näin saat tarvittavan tilan ja tunnukset palveluun itse sivuston siirtoa varten. Älä irtisano vanhaa webhotelliasi vielä, vaan vasta kun verkkotunnustesi siirto on valmis. Tässä vaiheessa verkkotunnuksesi ohjautuu vielä vanhaan palveluun, jossa kaikki toimii normaalisti verkkotunnuksen siirtoon asti.

2. Siirrä kotisivut

Seuraavaksi sinun tulee siirtää, eli käytännössä kopioida, kotisivut ja mahdollinen tietokanta vanhasta webhotellista uuteen. Usein uudessa webhotellissa on käytössä väliaikainen verkkotunnus, jonka kautta pääset tarkistamaan, että sivustosi varmasti toimii oikein.

Mikäli olet siirtämässä verkkokauppaa tai muuta sivustoa, johon tallentuu jatkuvasti tärkeää tietoa, kannattaa sivusto sulkea huoltotilaan ennen siirtoa ja avata vasta uudessa webhotellipalvelussa. Näin varmistat, että kaikki sivustolla oleva data siirtyy mukana myös uuteen palveluun.

Mikäli käytät sähköposteja, luo tässä vaiheessa myös uudet sähköpostilaatikot uudesta webhotellistasi valmiiksi. Jos käytät sähköposteja ulkoisessa palvelussa, kuten erillisessä sähköpostipalvelussa, luo tässä vaiheessa webhotellista sähköpostiliikenteen ohjaus kuntoon ennen verkkotunnuksen siirtoa.

3. Verkkotunnuksen siirto

Kun kotisivujen siirto on onnistuneesti tehty, voi verkkotunnuksen siirtää, osoittamaan vanhasta webhotellipalvelusta uuteen. Tähän tarvitset todennäköisesti uuden webhotellitarjoana apua. Verkkotunnuksen siirtoa varten tarvitaan valtuutusavain.

Mikäli siirrettävä tunnus on .fi muotoinen, pelkkä valtuutusavain riittää, jonka olet saanut suoraan Viestintävirastolta domainin ensirekisteröinnin yhteydessä. Mikäli kyseessä on jokin muu verkkotunnus, tarvitsee vanhan palveluntarjoajan poistaa verkkotunnukselta siirtolukitus sekä toimittaa sinulle domainin siirtoavain (auth-id).

Toimita valtuutusavaimet uuden webhotellin palveluntarjoajalle ja pyydä siirtoa. Huomioithan, että siirrossa voi kestää jopa 1-7 päivää. Katkosten välttämiseksi, varmista, että vanha webhotelli on voimassa siirron vahvistumiseen asti.

4. Sähköpostien siirto

Kun verkkotunnuksen siirto on valmistunut, voit halutessasi käydä myös kopioimassa vanhat sähköpostiviestit vanhan palveluntarjoajan laatikoista uusiin laatikoihin. Sähköpostien kopiointi kannattaa suorittaa vasta, kun verkkotunnuksen siirto on valmistunut, koska siirro aikana voi sähköposteja ohjautua hieman molempiin paikkoihin.

Helpoin tapa siirtää WordPress sivusto toiselle palvelimelle

Jos sivustosi on toteutettu WordPressilla ja haluat vaihtaa uuteen webhotelliin, niin siihen on olemassa erittäin helppo ratkaisu.

Zoner tarjoaa täysin ilmaisen siirron vanhalta palveluntarjoajalta Zonerin WordPress hostingiin. Zonerin perustason webhotelli voitti meidän webhotellivertailun nopeustestin, mutta WordPress hosting on tästä vieläkin nopeampi ja sisältää muitakin hyödyllisiä ominaisuuksia.