Mikä on webhotelli?

Webhotelli (engl. web hosting) on palvelu, jonka avulla yritykset, yhdistykset tai yksityishenkilöt voivat helposti julkaista omat kotisivunsa, verkkokaupan tai blogin. Useimmissa webhotelleissa on mahdollisuus asentaa WordPress tai muu suosittu julkaisujärjestelmä yhdellä klikkauksella.

Webhotelleihin sisältyy usein levytilan lisäksi muutakin, kuten oman domainin eli verkkotunnuksen rekisteröinti. Lisäksi webhotellin oheispalveluna voidaan tarjota esimerkiksi sähköpostilaatikoita tai varmuuskopiointi.

Webhotelli ja domain – Ota nämä seikat huomioon!

Webhotelleihin sisältyy siis usein oma domain mutta ei kuitenkaan aina. Mikäli domain ei sisälly webhotellin hintaan, niin se pitää ostaa erikseen. Yleensä on suositeltavaa, että verkkotunnus hankitaan yhdessä webhotellin kanssa samalta palveluntarjoajalta. Webhotellin ja domainin voi kyllä hankkia eri paikoista, mutta silloin on itse osattava asettaa domainin nimipalvelimet (engl. Domain Name System / DNS) kuntoon. Mikäli nimipalvelimien muokkaaminen ei ole tuttua puuhaa, niin kannattaa suosiolla valita webhotelli, jonka hintaan kuuluu oma domain. Näin on esimerkiksi webhotellivertailun voittajalla Zonerilla.

Miksi webhotelli on paras vaihtoehto nettisivujen ylläpitämiseen?

Webhotelli on yleensä edullisin vaihtoehto oman nettisivun ylläpitämiseen. Palvelimen resurssit jaetaan useamman sivuston kesken, joten myös todellinen kustannus jakaantuu useiden eri asiakkaiden kesken. Samalta palveluntarjoajalta saa usein ostettua myös muita webhotelliin ja sivustoihin liittyviä palveluita, kuten eri maiden verkkotunnuksia.

Webhotelli vaatii vähemmän teknistä osaamista, sillä käyttäjän ei tarvitse itse asentaa tarvittavia ohjelmistoja, eikä ylläpitää palvelinta ja konesalia. Webhotelleja ylläpitävät ammattilaiset, joten niiden käytettävyys ja luotettavuus ovat huippuluokkaa.

Webhotellin valinta

Palveluntarjoajia webhotelleille on useita ja nopealla vilkaisulla ne tarjoavat hyvin samantyylisiä paketteja. Kannattaa aloittaa palveluntarjoajan valinta miettimällä sivuston tarpeita.

Suurin osa verkkosivuista käyttää kuitenkin suosittuja www-ohjelmointikieliä PHP, Python tai Perl ja ilmaista avoimen lähdekoodin MySQL-tietokantaa, jolloin webhotellin käyttöjärjestelmän tulee olla Linux. Jos sivusto käyttää Windows-spesifistä ohjelmointiympäristöä (esim. ASP tai Visual Basic) tai -tietokantapalvelinta (esim. Microsoft Access), täytyy palvelimen käyttöjärjestelmän olla Windows.

Webhotellipalveluntarjoajaa valittaessa on todella tärkeää kiinnittää huomiota myös käytössä olevan levytilan määrään ja liikennöintimäärään. Liikennöintimäärä tarkoittaa sitä, paljonko tietoa voi liikkua sivuston ja sen kävijöiden välillä kuukaudessa. Määrä on lähes poikkeuksetta rajoitettu ja siihen lasketaan myös webhotellikäyttäjän omat toimet, kuten sähköpostien käyttö.

Kannattaa kiinnittää huomiota myös oheispalveluihin, kuten mahdollisten sähköpostilaatikoiden määrään. Niitä olisi hyvä olla alkuun hieman yli tarpeen, jotta toimintaa voidaan laajentaa tarvittaessa.

Osa webhotelleista sisältää myös maksuttoman SSL-sertifikaatin, joka suojaa käyttäjän ja verkkosivuston välisen liikenteen. SSL-sertifikaatti on nykyään todella tärkeä, sillä monet selaimet varoittavat verkkosivuston kävijää turvattomista sivustoista. Jos sivustolla ei ole SSL-sertifikaattia, voi se pahimmillaan johtaa kävijöiden poistumiseen sivustolta.

Palveluntarjoajan luotettavuus ja asiakaspalvelu ovat ominaisuuksia, joita kannattaa myös katsoa. Mikäpä olisikaan pahempi tilanne kuin se, että sivustosi on alhaalla, etkä saa palveluntarjoajaa lainkaan kiinni. Lisäksi kannattaa tietenkin selvittää myös se, onnistuuko palvelupaketin vaihtaminen isompaan tarvittaessa helposti. Iso osa palveluntarjoajista lupaa 99,9% käytettävyyden kaikille webhotelleille, mikä vastaa enintään 45 minuutin käyttökatkoa kuukaudessa.

Kotimainen vai ulkomainen webhotelli?

Tiesitkö, että webhotellin valinta kotimaisen ja ulkomaisen palveluntarjoajan välillä on muutakin kuin valinta hinnan tai asiakaspalvelun kielen välillä? Moni ei tule ajatelleeksi, että palvelimen fyysisellä sijainilla on erittäin suuri merkitys sivuston latausaikoihin eli siihen kuinka nopeasti sivusto toimii. Sivuston nopeus taas vaikuttaa suoraan käyttökokemukseen ja hakukonenäkyvyyteen.

Hitaasti toimiva tai käyttökatkoista kärsivä webhotelli karkottaa sivuston kävijät ja kun Google näkee, että sivuston käyttökokemus on huono, niin se voi rankaista sivustoa pudottamalla sivuston sijoituksia hakutuloksissa.