Kotisivujen teko-ohjelma 

Kotisivut ovat tarpeelliset niin yrityksille kuin yhdistyksillekin, mutta niitä tarvitsevat myös monet yksityishenkilöt, kuten esimerkiksi bloggaajat ja poliitikot. Kotisivuille voidaan lisätä esimerkiksi yrityksen perustiedot ja tietoa sen tarjoamista palveluistaLisäksi kotisivujen avulla voidaan tavoittaa kokonaan uusia kohderyhmiä tai vaikkapa myydä tuotteita.  

Mikä on kotisivujen teko-ohjelma?  

Kotisivujen teko-ohjelman avulla kotisivujen rakentaminen onnistuu ilman koodaustaitoja ja kuka tahansa pystyykin rakentamaan kotisivut itse tällaisen ohjelman avulla. Kotisivujen teko-ohjelman avulla myös sivuston muokkaaminen ja tietojen päivittäminen myöhemmin sujuu helposti. Nykyään suurin osa kotisivuista onkin toteutettu jollakin siihen tarkoitukseen tehdyllä ohjelmalla.  

Miksi kannattaa käyttää kotisivujen teko-ohjelmaa?  

Usein suppeidenkin kotisivujen teettäminen ammattilaisilla maksaa vähintään satoja euroja, mikä voi tuntua liian isolta investoinnilta esimerkiksi yrityksen perustamisvaiheessaKotisivujen teko-ohjelmien avulla onkin mahdollista säästää merkittävästi rahaa. Niiden avulla kotisivut voidaan toteuttaa itse todella edullisesti.   

Aiemmin kotisivuja rakennettiin lähes ainoastaan koodaamalla, mutta nykyaikana se ei ole enää kovin järkevää. Sivuston toteuttaminen koodaamalla voi viedä paljon aikaa ja toisaalta vaikeuttaa myöhemmin myös sivuston ylläpitotyötä, koska sivuston ylläpito vaatisi tällöin vähintäänkin jonkintasoista teknistä osaamista.  

Jos sivuston toteuttaa jollakin siihen tarkoitetulla ohjelmistolla, saa todennäköisesti helpommin apua myös erilaisiin ongelmatilanteisiin. Riippuen käytetystä kotisivujen teko-ohjelmasta, on sivuston ylläpitäjän käytössä joko tuki ohjelmistokehittäjän toimesta tai mahdollisuus saada apua samaa ohjelmistoa käyttävältä yhteisöltä.  

Mikä on paras kotisivujen teko-ohjelma? 

Kotisivujen teko-ohjelmia on olemassa todella monia ja ne vaihtelevat esimerkiksi ominaisuuksien sekä hinnan suhteen. Paras ohjelma riippuu myös tarpeesta, sillä jokin ohjelma voi sopia esimerkiksi verkkokaupan perustamiseen loistavasti, mutta ei toimi lainkaan blogialustana.  

HTML-editorit  

Kotisivujen rakentamiseen voidaan käyttää HTML-editoria, kuten vaikkapa Adobe Dreamweaveria. HTLM-editorin avulla sivusto rakennetaan ensin valmiiksi, jonka jälkeen se voidaan siirtää sivustoa varten hankittuun kotisivutilaan. HTLM-editoreja on saatavilla suomeksi. 

Jos sivustolle tehdään muutoksia, tarvitaan sitä varten joko HTML-osaamista tai -editori. Sivuston muutosten tekeminen ei siis onnistu kovinkaan helposti ja siksi tätä ratkaisua ei voi missään nimessä suositella kuin korkeintaan hyvin muuttumattomina pysyville sivustoille.  

Toisaalta HTLM-editorista maksaminen mahdollisten myöhemmin tehtävien muutosten vuoksi, voi tulla pitkällä tähtäimellä hyvin kalliiksi. Esimerkiksi Adoben ohjelmistot ovat melko arvokkaita ja lisäksi tarvitaan vielä verkkotunnus eli domain sekä kotisivutila. Tällä tavalla toteutettujen kotisivujen kustannukset voivatkin nousta yllättävän korkeiksi.    

Suljetun lähdekoodin julkaisujärjestelmät  

Kotisivujen tekemiseen voi käytätä myös erilaisia kotisivukoneita, jotka ovat yleensä suljetun lähdekoodin julkaisujärjestelmiä. Ne mahdollistavat kotisivun rakentamisen suoraan palvelussa ja sisältävät myös sivuston tarvitseman palvelintilan. Osa palveluista tarjoaa myös verkkotunnuksen rekisteröintimahdollisuuden ja suomenkielisen version ohjelmistosta. 

Erilaisten kotisivukoneiden vahvuus on niiden helppous ja ne ovatkin yleensä todella helppokäyttöisiä. Toisaalta kotisivujen ulkoasun muokattavuus ja mahdollisuudet erilaisten toiminnallisuuksien rakentamiseen voivat olla hyvinkin rajalliset. Tällöin eri yritysten tai yhteisöjen rakentamat kotisivut voivat helposti alkaa muistuttaa toisiaan.  

Tällaisten ohjelmistojen hinnat vaihtelevat todella laajasti ja useimmista palveluista on saatavilla monen hintaisia paketteja, jotka vaihtelevat ominaisuuksiltaan. Valitsemalla käyttöönsä jonkinlaisen kotisivukoneen, on käyttäjä usein riippuvainen palveluntarjoajasta. Sivuston siirtäminen toiseen palveluun voi olla vaikeaa tai jopa mahdotonta. 

Avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmät  

Useimmat nykyaikaiset kotisivut tehdään jonkin avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmän avulla. Julkaisujärjestelmiä kutsutaan myös sisällönhallintajärjestelmiksi (englanniksi Content Management System, CMS). Käytetyimpiä julkaisujärjestelmiä ovat WordPressJoomla ja Drupal, jotka löytyvät kaikki myös suomeksi. Julkaisujärjestelmät tarvitsevat toimiakseen kotisivutilan ja verkkotunnuksen.  

Julkaisujärjestelmät mahdollistavat kotisivujen tekemisen, hallinnoin ja päivittämisen helposti. Ne ovat yleensä myös laajasti muokattavissa ja niihin on olemassa valmiita ulkoasuteemoja sekä lisäosia erilaisten toiminnallisuuksien toteuttamiseen. Avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmiä on mahdollista kustomoida myös kooditasolla, mutta se vaatii jo enemmän osaamista. 

Avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmät ovat pääasiassa täysin ilmaisia. Ne tarvitsevat kuitenkin toimiakseen kotisivutilan ja verkkotunnuksen, jotka saa kuitenkin edullisimmillaan muutamalla eurolla kuukaudessa. Sivuston voi myös halutessaan siirtää palveluntarjoajalta toiselle, jos esimerkiksi hinnat nousevat liian korkeiksi. Ulkoasuteemat ja lisäosat voivat olla maksullisia.  

WordPress – suomenkielinen kotisivujen teko-ohjelma 

Ylivoimaisesti suosituin ohjelmisto kotisivujen tekemiseen on WordPress, lähes kolmannes kaikista verkossa olevista sivustoista on rakennettu sen avulla. WordPress on täysin suomenkielinen ja sille löytyy myös paljon aktiivisia suomalaisia käyttäjiä, joten myös paljon erilaisia ohjeita löytyy suomenkielellä.  

WordPressin parhaita puolia ovat laaja muokattavuus, monipuolisuus, helppokäyttöisyys ja ilmaisuus. Avoimen lähdekoodinsa ansiosta se on todella laajasti muokattava ohjelmisto. Siihen löytyy jo valmiiksi paljon erilaisia ulkoasuteemoja ja lisäosia, mutta tarvittaessa toiminnallisuuksia voi rakentaa sivustolle myös koodaamalla.  

WordPress taipuu monenlaisten sivustojen alustaksi ja toimii hyvin esimerkiksi verkkokauppa-, kotisivu- ja blogialustana. Se on myös todella helppokäyttöinen ja jokainen osaakin varmasti rakentaa kotisivut WordPressin avulla, vaikka se voi vaatia aluksi hieman perehtymistä.  

WordPress on ilmainen kotisivujen teko-ohjelma 

Itse WordPress-julkaisujärjestelmä on täysin ilmainen. Kotisivujen rakentamiseen tarvitaan kuitenkin myös kotisivutila ja verkkotunnus, jotka maksavat vähintään muutamia euroja kuukaudessa. Ulkoasuteemat ja erilaiset lisäosat voivat myös olla maksullisiaWordPressin kohdalla jokainen voi kuitenkin säädellä hyvin tarkkaan kuluja sen mukaan, minkä verran sivustoon on valmis käyttämään 

Kuinka kotisivut tehdään WordPressilla?

Kotisivujen tekeminen WordPressilla vaatii ainoastaan domainin ja webhotellin. Voit hankkia sekä domainin että webhotellin joltakin webhotelli -palveluntarjoajalta. Voit hyödyntää tekemäämme webhotellivertailua sopivan palveluntarjoajan valinnassa. Useimmilla webhotelli -palveluntarjoajilla on helppo asennusohjelma, jonka avulla WordPressin asennus webhotelliin käy helposti. Katso tästä webhotellivertailun voittajan Zonerin ohjeet WordPressin asennuksesta webhotelliin.