Mikä on ilmainen webhotelli?

Ilmainen webhotelli tarkoittaa lähtökohtaisesti veloituksetonta ylläpitotilaa kotisivuille. Usein ilmaisessa hostingpalvelussa on jokin koukku, jolla käyttäjät saadaan maksamaan palvelusta.

ilmainen hostingIlmainen kotisivutila on usein ominaisuuksiltaan erittäin rajoitettua, jolloin käytettävissä ei usein ole kaikki nykyaikaisten sivustojen vaatimukset. Esimerkiksi julkaisujärjestelmän, kuten WordPressin, käyttö saattaa olla mahdotonta. Ilmainen webhotelli saattaa usein olla myös määräaikainen tarjous, jonka jälkeen kotisivutila tulee maksulliseksi. Ilmaisen hosting-palvelun tarkoituksena onkin aina haalita yrityksen piiriin käyttäjiä, joita sitten saadaan päivitettyä myöhemmin maksaviksi asiakkaiksi.

Webhotellin maksullisuus saattaa tulla vastaan myös puolivarkain, kun ilmaisen palvelun tarjoaja päätyy uuden omistajan haltuun ja maksuttomat palvelut tulee muuttaa maksulliseksi tai lopettaa palvelun käyttö kokonaan.

Yksi kikka on myös tarjota ilmaisessa hosting-palvelussa vanhoja PHP ja MySQL versioita, jolloin monien kotisivujen ohjelmistopäivitysten yhteydessä on pakko vaihtaa maksulliseen palveluun.

Ilmainen webhotelli ja asiakaspalvelu

Myös asiakaspalvelu ja käyttötuki saattaa usein puuttua kokonaan ilmaisista hosting-palveluista. Sanotaan, että hyvää ei saa halvalla ja ilmaisia lounaita ei olekaan. Sama pitää paikkansa myös hosting-palveluiden kohdalla.

Ilmaista hostingia tarjottiin erityisesti 90-luvulla operaattoreiden Internet-liittymien kylkiäisinä, jolloin kotisivut olivat lähes poikkeuksetta yksinkertaisia html-sivustoja ilman tietokantoja tai PHP-toiminnallisuuksia. Suosituimpia palveluita oli mm. Kolumbus, joka tarjosi kotisivujen osoitteeksi ainakin muotoa: www.kolumbus.fi/oma-nimi. Kolumbuksen palveluun ei kuitenkaan sisältynyt tietokantaa tai sähköpostipalveluita, jotka tulevat useimpien webhotellien mukana.

Ilmainen kotisivutila ja oma verkkotunnus

Usein suurimpana rajoituksena ilmaisessa hosting-palvelussa on oman verkkotunnuksen käytön esto. Monissa ilmaisissa kotisivukonemaisissa palveluissa sisältyy ilmaiseen tilaan myös mainokset, joita sivuston kävijöille esitetään palveluntarjoajan toimesta.

Kenelle ilmainen hosting sopii?

Ilmainen hosting soveltuu lähinnä yksityishenkilöille ja pienille yhdistyksille, jotka eivät tarvitse omaa verkkotunnusta tai ole riippuvaisia palvelun toiminnasta ja mahdollisista katkoksista. Usein ilmainen kotisivutila soveltuu vain puhtaasti HTML-sivustoille ja erilaisten yhteydenottolomakkeiden ja tietokantojen käyttö ei onnistu. Yrityskäyttöön se ei sovellu, vaan laadukkaista palveluista tarvitsee ja kannattaa myös maksaa.

Katso lista luotettavista (ja maksullisista) kotisivutilan tarjoajista webhotellivertailustamme